הגעתם לשלב הטעימות? איזה כיף!

הגעתם לשלב הטעימות? איזה כיף!

18/7/2017

המדריך המלא לתזונת התינוק – מהטעימות ועד גיל שנה

מאת רוני עמיצור לוי ולירון פז, דיאטניות קליניות ומומחיות לתזונת תינוקות.

הורים רבים חוששים מהשינוי, אבל האמת היא שהכנת טעימות ושילוב מזון משלים לתינוקך, לא חייב להיות דבר מורכב וקשה. יש כיום מכשירים חדשים שהופכים את ההכנה לקלה ומהירה, והתינוק נהנה לגלות עולם של טעמים חדשים. שלב הטעימות יכול להיות כיף אמיתי!

איך יודעים שהתינוק מוכן לשלב הטעימות?

משרד הבריאות ממליץ על הנקה מלאה או מתן פורמולה עד גיל חצי שנה, במקרים בהם הנקה אינה מתאפשרת.  שלב טעימות ניתן להתחיל להציע מגיל ארבעה חודשים, ומגיל חצי שנה לשלב מזון מוצק. מעבר להמלצות הרשמיות, חשוב לשים לב שהתינוק מוכן למעבר.

סימנים שהתינוק שלך מוכן לטעום:

  1. ישיבה
    התינוק צריך להיות מסוגל לשבת עם תמיכה. אין צורך לדעת להתיישב בכוחות עצמו.
  2. החזקת ראש יציבה
    חשוב לשים לב שהחזקת הראש של התינוק יציבה וכל האזור של הקנה והושט יציב ולא שמוט, כדי שיהיה מעבר חלק של האוכל.
  3. תיאום בין היד לעין לפה
    אם התינוק מקרב את הידיים לפה או מכניס חפצים לפה, סימן שיש תיאום בין היד לעין לפה.
  4. התעניינות וסקרנות
    עוד סימן למוכנות היא התעניינות התינוק באוכל. אפשר לראות הרבה פעמים הורים יושבים בבתי קפה, אוכלים, והמבט של התינוק מלווה את האוכל ועוקב אחרי היד של ההורה, עד לפה.
  5. חיקוי של לעיסה
    אם אנחנו אוכלים מול התינוק והוא מתחיל להפעיל שרירי פה ולסת ולעשות תנועות שמחקות את הלעיסה – סימן נוסף שהוא מוכן לאכול אוכל של גדולים.

מהן הכמויות שנותנים בשלב הטעימות?

בגיל 4-6 חודשים מדובר בחשיפה בלבד, המשמעות היא שנותנים כמויות קטנות, ועדיין הרוב המוחלט של התזונה מורכב מחלב אם או פורמולה.  בשלב זה ניתן נפח של עד כפית או שתיים וכמובן לא על חשבון ארוחה של הנקה או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).
כשרק מתחילים אפשר לשים קצת מזון על האצבע, להניח על השפתיים של התינוק ולתת לו להתלקק. אפשר לתת מהממרחים שבבית, למשל ממרח חמאת בוטנים, טחינה, או רוטב כלשהו. עדיף בלי או עם מעט מלח ובלי הרבה תבלינים.

מה מותר ומה אסור לתת לתינוק בשלב הזה?

אסור לתת רק חלב ניגר ודבש (עד גיל שנה). אפשר ביצים, אפשר מוצרי חלב. אפשר כמעט הכל. בנוסף, חשיפה מוקדמת עשויה לפתח  סבילות של הגוף נגד אלרגיות.

איך לשלב מזון מוצק?

מגיל חצי שנה, וכמובן במידה והתינוק מראה סימני מוכנות, נתחיל לשלב מזון משלים, המשמעות היא חשיפה הדרגתית, כל פעם פריט מזון חדש אחד. יש גישה שאומרת שעדיף להתחיל עם ירקות ולא עם פירות. הסיבה היא שהתינוקות מתאהבים בפירות המתוקים ואחר כך עלול להיות מאתגר לשכנע אותם לאכול את הירקות. מומלץ להתחיל עם הירקות המתקתקים – גזר, דלעת, סלק. מתחילים עם גזר, מאדים אותו, שמים בבלנדר או מועכים למרקם חלק ונותנים במשך יומיים רק את הגזר. בודקים שהתינוק לא מראה סימנים של אלרגיה – אודם, הקאה או אי נוחות מתמשכת ביציאות. אחרי יומיים מתקדמים לירק אחר, למשל מתקדמים לקישוא. ואז נותנים למשך יומיים שילוב של גזר וקישוא. אחרי עוד יומיים נותנים תפוח אדמה ואז כבר אפשר להכין מרק ירקות קטן (גזר, קישוא ותפוח אדמה).
ירקות עם פחות טעם כדאי לשלב עם דברים יותר מתקתקים בהתחלה. למשל להתחיל עם רסק עגבניות ואחרי יומיים לשלב מלפפון. לאחר מכן אפשר להתחיל לשלב בשר, דגים, קטניות וממבחר המזונות שאוכלים בבית. כמובן לאדות ולטחון ביחד.

למה לאדות את האוכל ולא לבשל?

היתרונות של אידוי על פני בישול ממושך הם שמירה על הוויטמינים והמינרלים. הבישול הממושך במים ובטמפרטורה גבוהה יוצרת הרס והמסה של ויטמינים מסיסים במים וזה גורם לאיבוד הערך התזונתי של המזון. באידוי אין את הנוכחות של המים שיוצרת את ההרס. לדוגמה, ויטמין סי יאבד רק כ- 10-15%מערכו התזונתי באידוי, ובבישול נאבד 50% מהויטמין. לכן עדיף תמיד לאדות את המזון.
בנוסף, האידוי הוא מהיר יותר מבישול, הוא כיפי, וגם מבוגרים יכולים ליהנות מאידוי. אפשר להשתמש במכשיר האידוי של התינוק כדי לאדות פרחי כרובית וברוקולי, קוסקוס ועוד. כיום יש מכשירים שמאדים וגם טוחנים בכל מיני רמות של טחינה, גם התינוקות וגם המבוגרים יכולים ליהנות מזה. אפשר למשל להכין מרק כתום, מהיר, בריא וטעים לכולם.

איך יודעים אם התינוק אכל מספיק?

בגיל 6-8 חודשים, התינוק זקוק בערך לנפח של חצי כוס בארוחה, שווה ערך ל-3 כפות, עד גיל שנה נגיע לנפח של כוס חד פעמית בארוחה. הרבה תינוקות לא מגיעים לזה וצריך להשלים. ממש אחרי שנותנים להם ארוחה עם כפית, לתת השלמה בבקבוק או הנקה. ברגע שמתחילים לבסס ארוחות מלאות , חשוב לחשוף גם למים, מורתחים ומקוררים.

לסיום, מתכון למחית סלמון מפוצצת בערך תזונתי:

הסלמון הוא מקור מצוין לאומגה 3, החיוני להתפתחות הקוגנטיבית של התינוק. יש לוודא שרוכשים דג טרי מחנות או רשת מזון מוכרת. מתכון זה מכיל את כל אבות המזון.

מצרכים:

  • 50-80 גרם סלמון
  • חצי בטטה
  • חצי עגבנייה
  • 2-3 כפות קוסקוס

הכנה:
מאדים את הסלמון, עד שהוא עשוי היטב. מפרידים את העור ומוודאים שאין עצמות. מקלפים את העגבנייה והבטטה ומאדים, עד שהירקות רכים לגמרי. טוחנים את הירקות עם 3-4 כפות מים, מוסיפים את הסלמון ואת הקוסקוס, טוחנים למחית חלקה ו… יאמי! ללקק את האצבעות.
אגב, להכין טעימות זה לא כל כך מורכב כמו שאת חושבת יש כיום מכשירים שגם מאדים וגם מרסקים וכך הופכים את ההכנה לקלה, פשוטה ומהירה יותר, וגם את הניקיון  🙂

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

 

לרכישת מאדה בלנדר במבצע

מאדה בלנדר פיליפס אוונט

רוני עמיצור לוי ולירון פז, דיאטניות קליניות ובעלות קליניקת "HILAYA" – קליניקה לתזונת פריון, הריון וינקות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *